SVEIN OLAV THUNÆS

Billedkunstneren Svein Olav formidler i sine kunstverk en sjelden følsomhet gjennom hans verker. Selv om han foretrekker akvarellens kompleksitet full av tekniske vanskeligheter behersker han den med full av sjarm, viser han også mye av seg selv i gjennom sine kunstneriske uttrykk.

Like variert som den avanserte akvarellteknikken han bruker, er de ulike temaer som inspirerer ham. Reelt og ekte inspirert av såvel naturen som historiske miljøer som fortsatt er levende. Hans akvarellkunst er rik på farger i lette strøk, men samtidig med høy grad av intensitet. Stemningsfulle visjoner av opplevde øyeblikk, hver med sin egen spesielle glød av varme med sjarm. Kunstneren, som liker å kalle seg, med rette en, “akvarellist” når han tryller frem sine verker på den uovertrufne magiske måten han påfører de transparente akvarellfargene på. Han viser også en naturlig følsomhet for det poetiske i sine verker som ofte forvandles til en drømmeaktig atmosfære, full av varme og sjarm.

Med andre verker er det hans personlige tilnærming som krever den mest oppmerksomme observatørs sans for gamle tiders atmosfære, men likevel svært tilstede og ekte, takket være en blanding av elementer fra fortid og nåtid, slik som for eksempel hans særdeles vakre og stemningsfulle verker inspirert fra antikkens Roma.

Svein Olav Thunæs manifesterer i hans verker en stor billedeleganse og en uvanlig følsomhet og kromatisk mestring. En kunstnerisk personlighet som klarer å formidle følelser og livspulser gjennom magiske malerier full av sjarm.

Lilia Grazia Tiberi / italiensk kunstkritiker, forfatter og  poet

 
                                                            
 • Øystein Parman, norsk kunstkritiker skriver følgende etter å ha sett hans utstilling i Oslo 1993:

  “Svein Olav Thunæs, billedkunstner og illustratør, holder nå utstilling i Oslo, hvor han viser akvareller.
  Akvarellen dyrkes som regel i små formater, gjerne som raske skisser i et flyktig og bevegelig materiale, hvor maleren i farten tar vare på de ofte tilfeldige verdier som oppstår underveis. Thunæs er en av de få som mestrer akvarellen i store formater, som i det fine fjellandskapet hvor han har hatt åndsfraværelse nok til å la forgrunnen stå tilnærmet ubearbeidet. Men han fullfører ellers gjerne hele bildet uten å la noe av flaten stå igjen. Dette er med på å gi hans bilder deres egenart. Det står en stemning av harmoni og likevekt omkring disse bildene. Kunstneren velger ofte et kystlandskap med havets rolige horisontlinje der det møter himmelen i det fjerne. Men forgrunnen er gjerne noe kjent, båter, trær, klipper…men her er også romantiske innslag; en kvinne beveger seg langs en strand, fra noe, mot noe…Dette blir da noe mere enn gjengivelse av et motiv; det løfter bildet inn i drøm og symbol.

  Svein Olav Thunæs er en spennende akvarellkunstner vi gleder oss til å se mer av." • Svein Olav Thunæs, Akvarellkunst i endeløs transparens sier den kjente kunstkritikeren Simone Italiensk kunstkritiker Fappanni, 2004, Cremona, Italia

  Levende natur fremstilt gjennom elegante akvareller av Svein Olav Thunæs. Facinerende å se hva denne sjarmerende norske kunstneren og illustratøren kan gjøre, gjennom poesi av akvarellfargene. Landskap gjennomsyret av en delikat harmoni der det er lett og behagelig å gå seg vill. Gjennom renheten av akvarellen, definerer Svein Olav Thunæs en søt glasur av fargeintensitet, med forsiktig men effektiv fargebruk, der pigmentet er brutt, men som likevel følger banen av vann som strømmer lett på papiret, hvis vekt og tekstur er nøye utvalgt før arbeidet påbegynnes, der kunstneren tegner et veldig spesielt lys over deler som har behov for oppmerksomhet. Dette bidrar sterkt til fargespillet i arbeidet, slik at hvert penselstrøk i bevegelse kan reverseres.
  Smidig og veldig myk bust, skaper en slags osmose som utnytter pigmentet i vannet, kalibrerer og parallelt modelerer mellomrom og grenser, uten frykt for noen flom av farger, som faktisk er grunnleggende elementer i hans arbeid med akvarellformgivingen.
  Kort sagt, ingen deler av Svein Olav Thunæs akvareller er utført ved ren tilfeldighet. Alt stammer fra kunstnerens lidenskap til akvarellmaleriets teknikk, grundig studert i dybden med en prisverdig forståelse av akvarellfargenes transparente egenskaper.
  Spesielt kan man se dette på hans verker inspirert fra Lofoten, et naturparadis hvor denne allsidige kunstneren klarer å gjøre det gjennom passasjer av transparente bevegelser i fargepåføringen.
  Hans merittliste er lang både når det gjelder utstillinger og med verker, som gjenspeiler gjengivelser av spesielle øyeblikk av lyse og mørke deler, men uten å nå en urimelig metning ved siden av en like forsiktig bruk av farger, som tilfellet er i den vakre serien av italienskinspirerte verker malt bl.a. i Tarquinia, der mesteren bor og arbeider i et koselig studio. Mange av hans Toscanske landskapsmalerier, er også fanget i vekslingen mellom årstidene.
  Ikke tilfeldig, faktisk, akvareller av Svein Olav Thunæs fører oss rolig inn i hans verker, og nesten helt sikkert inn i "oppdagelsen" av hans følelser som oppstår fra dypet, når fargene som er blandet i vannet får anledning til å lage en slags ubrutt linje mellom hva kunstneren ønsker å formidle, frem til arbeidet er ferdig, er det historier i bildene, som understreker styrke og kraft i penselstrøk og fargevalg - som er en del av uttrykksformen og formgivningen det kun er de, som i likhet med Svein, på en ekstraordinær måte mestrer den vanskelige akvarellerkunsten.
  Bølger, vind, sjø, Hans innsikt i naturens bevegelige elementer, blir enestående formidlet i hans verker som virkelig blir krystallklare, både i betoning av primær- og komplementærfargene, verdsatt og utført for å gjøre selv den minste detalj unik, ved å finne den mest hensiktsmessige måten å møte lyset på, og påført på en riktig måte.
  For alle disse grunner mener vi at Svein Olav Thunæs kan kalles, med rette; en mester av akvarellen.

 • Svein Olav Thunæs dedikerte sitt kunstneriske bidrag til arrangementskomiteen av Kristi oppstandelsesprossesjon i Tarquinia, Italia

  Agricultural University of Tarquinia arrangerer hvert år en berømt prossesjon av den oppstandne Kristus.
  2 kunstrenere , den ene Svein Olav Thunæs, donerte to vakre kunstverk til Foreningen for den oppstandne Kristus som rettmessig vil bli en del av eiendelene til foreningen.
  - Foreningen gav i oppdrag til 2 kunstnere som bor i byen vår til å skildrer prosesjon og, mer generelt, til påske, som deretter blir donert til foreningen hvert år.

SVEIN OLAVS PREMIERTE VERK FRA UTSTILLING I GROSSETO, TOSCANA.
PÅ UTSTILLINGEN DELTOK MANGE AV EUROPAS BESTE AKVARELLISTER.

Chi desidera inviarmi un messaggio in italiano, questi sono y passaggi da seguire.

"Klikk her for å skrive meldingen din" Clic qui per scrivere il messaggio.
"Skriv navnet ditt her" Qui si scrive il proprio nome
"Skriv e-postadressen din her" Si scrive il proprio indirizzo mail.
"Legg til kommentar" Clic qui per inviare

Grazie a tutti per la vostra pazienza